Dr. Johnathan Darby, specialist în boli infecțioase, a explicat că pacientul a venit cu un picior umflat, care îl supăra de un an. Se pare că acesta a băut apa contaminată cu viermele Dranculus medinensis, care poate intra în membrele inferioare ale corpului uman. De regulă, oamenii nu prezintă simptomele bolii timp de un an de la infectare. După această perioadă, ei au febră, umflături și dureri în zona afectată de vierme.
Ca și în cazul bărbatului din Sudan, peste 90% din viermi sunt extrași din picioare, dar pot apărea și în alte zone ale corpului. „Întregul proces poate dura ani de zile. Viermele poate sta ani de zile în corpul victimei”, a declarat Darby pentru The Sydney Morning Herald.
Darby crede că bărbatul a adus viermele cu el din Sudan, în urmă cu patru ani, când a sosit din Australia. Boala viermelui de Guineea este prezentă în continuare în Sudanul de Sud, Etiopia, Ghana și Ciad, în ciuda eforturilor de eradicare ale autorităților.
Oamenii din aceste țări îndepărtează viermele parazit prin metode neconvenționale, deoarece nu beneficiază de un tratament specific. De obicei, aceștia sunt scoși treptat, pentru a nu se rupe, cauzând și mai multă durere. Sudanezul din Australia și-a revenit rapid după intervenția de extragere a viermelui.